Wel voetbal op tv maar geen Blogspot meer in Turkije

Sinds eind vorige week is het niet meer mogelijk om in Turkije gebruik te maken van Blogspot:

"Since Friday, it’s been impossible to access popular blogging platform Blogger or any *.blogspot.com domain from a Turkish IP address, due to a ban imposed by a court in the south east of Turkey [..]

It’s now reported that it is not Oktar that got Blogger banned, but Digiturk, a subscription based digital TV platform that owns the rights to the live broadcasting of Turkish football league games. Apparently, Digiturk asked Blogger to take several blogs or blog entries down containing links to pirated transmissions of the live games. Blogger did nothing, Digiturk went to court and under Turkish intellectual property law, they managed to get Blogger banned completely, effectively banning millions of websites that have nothing to do with Turkish football or pirating."

Lees het volledige artikel: Digiturk causes Turkish ban of Blogger/Blogspot

Het aantal gedupeerden dat door deze maatregel in een keer een persoonlijk publicatieplatform is ontnomen moet gigantisch zijn. Een snelle Google zoekactie op "blogspot.com" in het Turkse taalgebied levert 1.250.000 resultaten op. Het is vreemd dat de vrijheid van meningsuiting van zo velen moet wijken voor de schending van tv-rechten door een enkeling.

[update] Het aantal gedupeerden is natuurlijk nog veel en veel groter wanneer geen enkel blogspot weblog meer bereikbaar is! Op deze manier wordt de volledige Turkse bevolking afgesloten van een van ‘s werelds meest toonaangevende publicatie- en nieuwsplatformen.

2 thoughts on “Wel voetbal op tv maar geen Blogspot meer in Turkije

Leave a Reply