Google Docs – van wie is de content?

Stel dat je als Universiteit massaal Google Docs gaat gebruiken. Van wie is dan de content die studenten en docenten uploaden? Je zou denken dat de content die jezelf upload van jou is en dat jij beslist aan wie je jouw content beschikbaar stelt. Maar het is nog maar de vraag of JIJ hier daadwerkelijk over beslist.

De Google Docs Terms of Use bevat hierover een interessante passage (zie de Additional Terms, of sectie 11.1 van de Google Terms of Service):

"You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Service. By submitting, posting or displaying the Content you give Google a worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through the Service for the sole purpose of enabling Google to provide you with the Service in accordance with its Privacy Policy."

Wat betekent dit voor het gebruik van Google Docs binnen onze instellingen. Moeten we dit docenten (of onderzoekers) massaal aanraden of misschien toch maar even niet? De Google applicaties zijn web 2.0, laagdrempelig, uitermate geschikt om samen te werken aan opdrachten of onderzoekspapers. Maar door deze massaal te gebruiken helpen we dan misschien onbewust mee aan het oprichten van de Google University? De content heeft Google blijkbaar al, die geven we gratis weg. Is dit dan toch de catch van de gratis online web 2.0 diensten?

4 thoughts on “Google Docs – van wie is de content?

 1. Nóg een misverstand. Google moet deze alinea wel opnemen, anders kunnen ze je die dienst niet aanbieden. Het venijn zit hem in de staart: ” for the sole purpose of enabling Google to provide you with the Service in accordance with its Privacy Policy.”
  Google geeft hier aan dat die “worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through the Service” licentie bedoelt is om datgene te mogen doen wat jij ze wilt laten doen: de functionaliteit van Google Docs laten gebruiken.

  Google Docs maakt het namelijk ook mogelijk om documenten vrij voor iedereen beschikbaar te stellen, of om met anderen te delen.
  Voordat Google die functionaliteit kan activeren moeten ze jou eerst toestemming vragen om dat met jouw content te mogen doen. Dat is wat die alinea zegt.

  Bij de Nederlandse voorwaarden van Gmail (http://mail.google.com/mail/help/intl/nl/legal_notices.html) staat het zo toegelicht:
  “Google eist geen eigendom op met betrekking tot enig materiaal, met inbegrip van tekst, gegevens, informatie, beelden, foto’s, muziek, geluid, video of ander materiaal dat je uploadt, doorzendt of opslaat in je Gmail-account. Wij zullen niets van je materiaal voor welk doel dan ook gebruiken, met uitzondering voor zover nodig is om je de Service te kunnen leveren.”

  Moraal van dit verhaal: wil je volledige controle over de licenties, dan moet je het intern doen.
  Maar ook dan heb je niet zondermeer garanties over backups van bestanden van een individuele gebruiker, daar zul je zeker apart even de interne afspraken voor moeten checken, dat zou tegen kunnen vallen..

 2. Ook de opmerking van Harriet is helaas gebaseerd op een misverstand.
  SURFgroepen garandeert niets.
  De voorwaarden van surfgroepen zijn duidelijk:

  lid 1.1

  Het aanbieden van content via de SURFgroepen dienst is geheel voor eigen risico. Van de files wordt geen back-up gemaakt. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het bewaren van een kopie. SURFnet is niet aansprakelijk voor het eventueel beschadigen of verloren gaan van files.

 3. En dit zou dus een reden kunnen zijn om niet Google doc’s te gebruiken, maar het veilige SURFgroepen. Daarvan weet je zeker dat jij de eigenaar bent, dat de content niet zomaar verdwijnt en weet je waar je verhaal kunt halen mocht er iets mis gaan …

Leave a Reply