Portable Last.fm

Update 15-10-2008 – zie ook: Portable Last.fm-II (betere-optie)

Dit artikel beschrijft een manier om via Winamp (portable) te luisteren naar een Last.fm stream zonder dat je hiervoor (client-)software hoeft te installeren op je pc.

+

 

Ik heb deze tutorial geschreven na een zoektochtje om op mijn dichtgetimmerde pc (op mijn werk) naar Last.fm te kunnen luisteren met mijn favoriete music player Winamp. Ik kan op mijn werk-pc de namelijk de last.fm client-software niet installeren omdat ik hiervoor te weinig permissies heb. Lang leven de dichtgetimmerde pc!

Deze tutorial bestaat uit de volgende stappen:

 1. Winamp portable maken (versie 5.54)
 2. Last.fm URL genereren voor Winamp (of voor een andere player)
 3. Afstemmen op je favoriete Last.fm kanaal

1. Winamp Portable maken

(Dit gedeelte van de tutorial is geschreven op basis van: http://forums.winamp.com/showthread.php?threadid=279827)

 1. Download Winamp en start de installatie. kies als Destination Folder een map waar je schrijfrechten op hebt (bijvoorbeeld D:Winamp Portable)
 2. Kies voor Custom Install en vink de volgende onderdelen uit:

  [Onder de sectie Multimedia Engine]

  * CDDB for recognizing CDs
  * Sonic Ripping/Burning Support

  [Onder de sectie Winamp Library alle Gracenote opties]

  * Auto-Tagger
  * Playlist Generator

 3. Vink de Winamp start options uit:

  * Create Start menu entry
  * Create Quick Launch icon
  * Create Desktop icon

 4. Vink alle opties uit in het venster Get the Most Out of Winamp
 5. Klik op Install. In het venster Installation Complete vink uit: Launch Winamp after the installer closes. Klik op Finish.
 6. Zoek naar de locatie van het bestand Winamp.ini. Kopieer dit bestand (en ook de andere bestanden) naar de installatie Folder die je onder stap 1 hebt aangemaakt als dit bestand daar niet al instaat.

  Op mijn werk pc is in de Windows map Application Data een extra map aangemaakt met dezelfde naam als de installatie Folder. Hierin staat o.a. winamp.ini. Als dit bij jou ook zo is moet je de inhoud van deze map naar de installatie directory kopieren. Vervolgens kun je deze map deleten.

  Update: het kan zijn dat je de installatie eerst volledig moet afronden voordat het bestand winamp.ini gecreeerd wordt. Verwijder dan eerst het bestand paths.ini, start Winamp.exe op en rond de installatie af. Als het bestand paths.ini niet aanwezig is wordt winamp.ini weggeschreven in de installatiedirectory van Winamp. Ga verder met stap 7.2.

 7. Ga naar de installatie Folder (uit stap 1) en doe het volgende:

  1) Verwijder het bestand paths.ini

  2) Open winamp.ini in Notepad en maak de volgende aanpassingen:

  A. Verander in de sectie [WinampReg] 

  * NeedReg=1 => NeedReg=0
  * IsFirstInst =1 => IsFirstInst=0

  B. Voeg toe aan de sectie [Winamp]

  * no_registry=1

  C. Verwijder de sectie [Setup]

 8. Klaar! Je kunt je Winamp speler nu overal mee naartoe nemen op bijvoorbeeld je Usb-stick.

2. Last.fm URL genereren voor Winamp (of voor een andere player)

(Dit gedeelte van de tutorial is geschreven op basis van: http://ruup.de/index.php?/archives/268-Play-last.fm-streams-without-the-player.html en http://www.ghacks.net/2007/09/22/play-lastfm-radio-streams-in-your-music-player/)

In dit gedeelte creëer je een stream-URL die je kunt afspelen in Winamp (of een andere speler) die gekoppeld is aan jouw Last.fm account.

 1. Als eerste moet je de MD5 Checksum achterhalen van het wachtwoord van je last.fm-account. Dit kun je online doen op de site van Rednoize.

  Als je je wachtwoord intypt en de checksum berekent dan levert dit een lang getal op. Zoiets als: 701F33B8D1366CDE9CB3822256A62C01. Dit getal moet je even ergens bewaren want je hebt dit zometeen nodig.

 2. Open je browser en type de volgende url in:

  http://ws.audioscrobbler.com/radio/handshake.php?version=1.1.1&platform=linux
  &username=<yourlastfmusername>&passwordmd5=<yourmd5sum>&debug=0&partner=

  Vul in plaats van <yourlastfmusername> je echte username in en in plaats van <yourmd5sum> het nummer dat je in stap 1 hebt berekend.

  Je ziet nu de volgende tekst (als alles goed is gegaan):

  session=558b9ee34044e176856244e4971237f0
  stream_url=http://87.117.229.85:80/last.mp3?Session=558b9ee34044e176856244e4971237f0
  subscriber=0
  framehack=0..
  base_url=ws.audioscrobbler.com
  base_path=/radio
  info_message=
  fingerprint_upload_url=http://ws.audioscrobbler.com/fingerprint/upload.php permit_bootstrap=1

  Kopieer de Stream URL en voeg deze toe aan Winamp (via File => Play URL). Klik op Play. De stream waarnaar je het laatste hebt geluisterd in Last.fm wordt nu afgespeeld.

  Je kunt via DEZE gegenereerde URL naar een last.fm stream blijven luisteren totdat je sessie binnen last.fm verlopen is. Je sessie verloopt volgens mij pas wanneer je op de last.fm site uitlogt. Is je sessie verlopen dan moet je even een nieuwe sessie URL genereren (stap 2 herhalen).

Afstemmen op je favoriete Last.fm kanaal

Zoals gezegd wordt via de stream URL nu in Winamp de laatste stream afgespeeld die je hebt geopend. Ook als je Winamp afsluit en opnieuw opstart dan zal de stream die je het laatst hebt geselecteerd worden afgespeeld. Je kunt nu op 2 manieren van stream veranderen.

 1. Je kunt op de last.fm website inloggen met je account (bijvoorbeeld via firefox portable) en daar vervolgens afstemmen op een ander kanaal. Bijvoorbeeld door via een andere tag een nieuw station te zoeken dit te openen en af te spelen op de website. Je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld de library van een andere user openen. Op deze manier wordt er een nieuwe stream aan je sessie gekoppeld. Vervolgens wordt deze nieuwe stream afgespeeld in Winamp wanneer je opnieuw op play klikt.

  Je kunt op deze manier zo vaak als je wilt via de last.fm website van stream wisselen. Iedere keer dat je op de site van stream wisselt pikt Winamp dit automatisch op. Klik opnieuw op play om naar de nieuwe stream te luisteren.

  De enige voorwaarde om op deze manier een ander kanaal af te spelen is dat je niet uitlogt op de last.fm website. Als je uitlogt is je sessie verlopen en kan de stream niet meer worden geopend door Winamp. Je moet dan opnieuw stap 2 uit de vorige sectie uitvoeren om een nieuwe sessie te starten.

 2. Je kunt ook van kanaal wisselen zonder hiervoor in te loggen op de last.fm website.

  Open je browser en type de volgende url in:

  http://ws.audioscrobbler.com/radio/adjust.php?session=<yoursessioncode>&url=<thelastfmurlofyourstation>&debug=0

  Vul in plaats van <yoursessioncode> het nummer van je sessie in. Dit nummer staat in de stream URL die je in Winamp hebt geplakt (zie stap 2 van sectie 2).

  Vul in plaats van <thelastfmurlofyourstation> de url in van het last.fm kanaal dat je wilt afspelen. Enkele voorbeelden van last.fm urls die je kunt gebruiken zijn:

  lastfm://artist/<yourartist>
  lastfm://artist/<yourartist>/similarartists
  lastfm://globaltags/<yourtag>
  lastfm://user/<yourusername>

  Dus als je wilt afstemmen op het kanaal "Bob Marley" dan ziet de last.fm URL er zo uit:

  http://ws.audioscrobbler.com/radio/adjust.php?session=558b9ee34044e176856244e4971237f0&url=lastfm://artist/bob+marley&debug=0

  Als het afstemmen gelukt is dan zie je in je browser de volgende melding:

  response=OK url=lastfm://artist/bob marley stationname=Bob Marley Radio discovery=true

  Klik opnieuw op play in Winamp en het nieuwe kanaal wordt afgespeeld.

Tip: door tijdens het afspelen van een stream in Winamp op play te klikken skip je het huidige nummer en ga je naar de volgende song.

That’s all ….. 

Heb jij een betere manier om op een dichtgetimmerde pc via een portable media player naar last.fm te luisteren (zonder hiervoor software te hoeven installeren) laat het dan vooral weten!

Update 07-09-2008
Zie ook: LastFM12UnofficialDocumentation

Update 15-10-2008 – zie ook: Portable Last.fm-II (betere-optie)

Leave a Reply