Weer aan het werk

Gisteren ben ik na 4,5 weken "vakantie" weer begonnen met werken. Het was de drukste vakantie ooit, maar daar hadden we al op gerekend. Alhoewel alle voorstellingen die we ons hadden gemaakt van het ouderschap in de verste verte niet in de buurt kwamen van de werkelijkheid.

Het is wonderlijk hoe je leven in 1 moment door de komst van zo’n kleintje volkomen verandert: alles is anders, prioriteiten veranderen als vanzelf, dingen die voorheen belangrijk leken verdwijnen (tijdelijk?) naar de achtergrond. En ja, alle cliche’s zijn waar: weinig slaap, drukke dagen, geen tijd meer voor jezelf, etc. etc. Maar ook die andere cliche "dat je er veel voor terug krijgt" blijkt (gelukkig) waar te zijn.

En nu dus weer terug op kantoor, het is best weer even wennen om "8 uur lang op een stoel te zitten", af en toe vechtend tegen de slaap, maar met de nodige vergaderingen als welkome afwisseling best vol te houden 😉 Heel anders dan thuis waar voortaan echt hard gewerkt moet worden (24×7).

Even terzijde. De afgelopen weken heb ik me gestoeld met nieuwe inzichten flink geërgerd aan de morele vingerwijzing in de bevoogdende overheidscampagne "word geen slaaprijder" en ben tot de conclusie gekomen dat deze onmogelijk bedoeld kan zijn voor jonge ouders (contradictie in terminus). Ben ik nu toegetreden tot het domein van de slaaprijder? Waarschijnlijk wel. Is hier iets aan te doen? De komende maanden (wishful thinking???) niet zo veel vrees ik, behalve dat ik in de luxe positie verkeer de auto niet dagelijks nodig te hebben voor mijn werk en ‘m de meeste tijd voor de deur kan laten staan. Maar voor hoeveel lotgenoten behoort dit niet tot de mogelijkheden?

Maar goed, back to business. Wat Blackboard betreft is de start van het academische jaar goed verlopen. We hebben geen performance problemen gehad en het systeem is dit jaar ook niet offline geweest. Gelukkig lijkt het erop dat Blackboard ASP van de fouten van vorig jaar heeft geleerd.

Verder zijn we dit jaar van plan om qua Blackboard de volgende projecten uit te voeren:

  • Onze oude Blackboard Courses willen we gaan archiveren naar een speciale Blackboard Archiefserver. Dit wordt een volledig operationele Blackboardomgeving waar docenten toegang zullen hebben to hun oude Courses.
  • In de zomer willen we upgraden naar Blackboard 9, mits die dan stabiel is. We hebben aan Blackboard ASP gevraagd om intern uit te zoeken wanneer de verwachte release date is (hopelijk levert dat wat op). We laten dan ook ons testtraject opnieuw opzetten.
  • We willen een onderzoek doen om te bekijken hoe we Blackboard het beste aan Campus Solutions moeten koppelen (ons nieuwe SiS), dat eens (hopelijk in 2009, maar misschien in 2010) in productie zal worden genomen. Geen idee wanneer dit daadwerkelijk zal gebeuren. Ieder jaar verschuift de deadline van dit project dat in een landelijk samenwerkingsverband wordt uitgevoerd. Helaas kunnen we het aanmaken van Courses in Blackboard en het inschrijven van studenten en docenten in Courses pas automatiseren als het nieuwe SiS is ingevoerd.

Naast Blackboard zal ik me blijven bezighouden met Identity Management. We gaan werken aan een Visie op Identity Management die Universiteitsbreed zal worden gedragen. Dit zal geconcretiseerd worden in een Roadmap met bijbehorende projectenkalender voor de komende paar jaar zodat we gestructureerd het steeds belangrijker wordende Identity Management kunnen uitbouwen. Belangrijke steekwoorden hierbij zijn Role Based Access Control, Role Based Provisioning, Single Sign On, Federated Identity Management. Maar ook beveiliging en organisatie en beheer. Het opstellen van de Visie en Roadmap gaan we samen met de IGI Group doen (bedrijf van Peter Jurg).

Daarnaast hopen we samen met Delft veel nieuwe functies toe te gaan voegen aan onze nieuwe gezamelijke weblogomgeving. Dat moet wel lukken, tot nu toe is de samenwerking laagdrempelig, snel en vooral erg prettig. Zoals op het weblog van Willem al te lezen is wordt de weblogomgeving ook steeds meer gebruikt. Enkele voorbeelden van nieuwe weblogs:

Tot slot nog een goed voornemen voor dit academische jaar => vaker in mijn weblog schrijven. Practice what you preach, nietwaar?!

Leave a Reply