Blackboard ASP: Upgrade Blackboard 7.2

Afgelopen weekend is de Blackboardsoftware door Blackboard ASP geupgraded van versie 6.2 naar versie 7.2. Hierbij even een korte reflectie over het upgrade traject.

Dit is voor ons verreweg de makkelijkste Blackboard upgrade geweest die we tot nu toe hebben uitgevoerd, wat dat betreft maakt ASP de verwachtingen die we hadden ruimschoots waar. Alle technische zaken zoals de Blackboard upgrades (6.3, 7.1, 7.2), het upgraden van Oracle, de migratie van de data, het opnieuw installeren en configureren van Buildingblocks is allemaal uitgevoerd door Blackboard ASP.

– Tijdens de contractonderhandelingen grapte Blackboard erover dat het moeilijkste na de overgang naar ASP waarschijnlijk het kiezen het upgrade moment zou zijn. En, no kidding, in het traject van de afgelopen 2 maanden was dit inderdaad een van de lastigste dingen. Sinds dit jaar zouden we in theorie een uniforme jaarindeling moeten hebben voor ons onderwijs, maar in de praktijk blijkt het allemaal toch niet zo uniform te zijn. Dit maakte het lastig om het juiste moment te vinden; eigenlijk komt het erop neer dat er geen moment is dat Blackboard echt gemist kan worden, zelfs niet in de zomer –

Wat er overbleef voor ons was het testen van de testinstallatie van de nieuwe Blackboardversie op onze testomgeving. Dat hebben we de weken voorafgaand aan de upgrade gedaan (de testresultaten vind je hier). Alle problemen die we tegen zijn gekomen hebben we aangemeld via Behind the Blackboard (of direct naar Blackboard gemaild). Het voordeel is dat sinds we op ASP zitten alle tickets die we aanmelden naar onze Complex Hosting Manager (CHM) gaan. Dit is onze dedicated beheerder. Hij is o.a. verantwoordelijk voor het oplossen van onze problemen. We hebben vrijwel dagelijks contact, via mail en telefoon. Wat dat betreft gaat de communicatie met Blackboard ASP erg snel.

We hebben onze CHM laten uitzoeken of de gevonden problemen bugs waren, Known Issues of problemen die specifiek waren voor onze omgeving. Dit heeft ons verder geen tijd meer gekost. We hebben de problemen geprioriteerd en de CHM is aan de slag gegaan om naar oplossingen te zoeken. Verrassend veel problemen konden opgelost worden. Voor een aantal problemen bleken bij Blackboard al fixes te bestaan, voor andere problemen zijn fixes voor ons ontwikkeld en voor een paar problemen is contact opgenomen met de ontwikkelafdeling om te kijken wat er mogelijk is. Het is erg handig om een beheerder te hebben met korte lijnen binnen Blackboard. Ik denk dat dit een van de grote voordelen van ASP is: snel gebruik kunnen maken van de bij Blackboard aanwezige kennis.

De upgrade zelf is erg vlot gegaan. We zijn op vrijdagavond om 20:00 uur offline gegaan en zaterdagavond om 23:00 uur waren we al weer online.

Gingen er ook dingen fout? Ja, 1 dingetje, tijdens de upgrade zou een door ons ontworpen vervangende webpagina zichtbaar zijn. In plaats daarvan was er een standaard Blackboard pagina zichtbaar met daarop de melding dat Blackboard tijdelijk niet beschikbaar was. Blackboard zoekt uit hoe dit kwam, zodat dit bij een volgende upgrade goed gaat.

Na de upgrade zijn we deze week nog 2 problemen tegengekomen:

  1. Als je via de Course Creation Wizzard een Course aan wilt maken met in de Course ID een streepje (-) dan verschijnt er een melding: "Course id contains illegal characters or multibyte characters". Dit is een bug in Blackboard en zit ook in versie 7.3. Dit is lastig omdat in onze Course ID conventie een "-" wordt gebruikt. Via Add Course kun je wel een course met een "-"in de Course ID aanmaken, maar daar kun je weer geen template opgeven. Blackboard ASP zoekt nu uit of dit in onze omgeving kan worden opgelost.  
  2. Als je in de My Courses module (op de My Institution pagina) rechtsboven op het podloodje klikt kom je in het scherm "Customize: My Courses". Je ziet hier de eerste 25 Courses waarin je bent enrolled. Onder aan de pagina zie je een link naar de volgende 25 Courses en een next link. Als je op deze links klikt verschijnt er een database error. Als je iets veranderd in de display options van de eerste 25 Courses en op submit klikt dan zie bovendien nog maar 25 Courses onder My Courses.

    Bij Blackboard bestond er gelukkig al een fix voor deze bug. Door middel van de fix verschijnen weer alle Courses waarin je bent ingeschreven als je op het prodloodje klikt (nu als 1 lijst). Ook de verdwenen Courses onder My Courses zijn na de fix weer eenvoudig te herstellen.

Leave a Reply