First Impression of Sakai 2.0: Better Than Expected?

Michael Feldstein van de State University of new York schrijft op zijn weblog over zijn ervaringen met de nieuwe versie SAKAI 2.0:

"Given that Sakai 1.5 was a feature-impoverished, unusable wreck, I fully expected 2.0 to be unusable as well. After spending half a day with it, I think it’s safe to say that I was wrong. While 2.0 is certainly not nearly as mature as other FOSS LMS’s such as dotLRN and Moodle, I think it may just be roughly competitive with entry-level Blackboard or WebCT Campus Edition. That’s an impressive leap to make in 6 months."

Zie ook: http://mfeldstein.com/index.php/weblog/comments/262/

Mijn eerste reactie was "Klinkt veelbelovend!" …. maar toen ik de demosite van Sakai bezocht bekroop mij sterk het gevoel dat SAKAI een (slechte?) kopie aan het worden is van Blackboard.  Ik vraag me af in hoeverre dat de nieuwe leeromgeving is waar we op wachten.

Daarnaast heb ik het idee dat de organisatiestructuur rondom SAKAI veel te log en traag is om echt vernieuwend te zijn. De roadmap van SAKAI wordt namelijk bepaald door een Board waarin veel  instellingen vertegenwoordigd zijn. Dat betekent natuurlijk compromis na compromis na compromis … een soort poldermodel plus dus.

Deze vrees wordt onderschreven wanneer je binnen de demo-omgeving van SAKAI rondklikt. Ik krijg sterk het idee dat dit nog steeds een speeltje is van techneuten en er veel te weinig aandacht wordt besteed aan usibility. De chatfunctie is belabberd, het discussionboard stelt niet veel voor. Wysiwyg betekent HTMLArea … En dan te bedenken dat SAKAI al een paar jaar bezig is!

Dan toch maar liever Blackboard?

4 thoughts on “First Impression of Sakai 2.0: Better Than Expected?

  1. Hoi Karin,

    Bedankt voor je reactie. Ik ben als Blackboard Product Manager binnen de Universiteit Leiden erg benieuwd naar je scriptie! Ik denk dat ook de verschillende consortia (E-merge, Digitale Universiteit, Apollo) en Edubloggend Nederland ( Edublogs geinteresseerd zullen zijn.

    Ik zag op je site dat je scriptie naar verwachting in augustus klaar is. Publiceer je hem online op je website als het zover is? …. of misschien krijgen we wel een sneak preview? 😉

  2. Ik ben zelf een scriptie aan het afronden over Open Source software met een Case Study op CMSen. Ik heb daar een model voor vergelijken van OS software opgesteld. Hierbij komt Sakai op een schamele 9e plaats en Moodle met stip bovenaan. Ik snap nog steeds niet wat men zo in Sakai ziet. Ze zijn net begonnen, versie 1.0 was voor zover ik kon zien totaal niet compleet en nu hebben ze al een 2.0? Moodle zit op 1.5 en barst van de functionaliteit. Ik weet wel waar mijn voorkeur naar uit gaat.

  3. Duidelijk toch? Gewoon doorstrepen, dat item SAKAI op het CMS lijstje…

Leave a Reply