CWIS-NL bijeenkomst: De opmars van de WWW-factor

Vorige week dinsdag naar deze Surfnet bijeenkomst geweest.  De bijeenkomst stond geheel in het teken van de opkomst van Social Software (pdf).

De bijeenkomst duurde de hele dag. Er waren 5 presentaties:

Presentatie 1: Internet 2.0: de opkomst van social software
(Download Presentatie – pdf 6Mb)

In de eerste presentatie (Internet 2.0: de opkomst van social software) werd door trendwatcher Frank Janssen een globaal overzicht gegeven van de opkomst van social software:

De populariteit van social software (er zijn wereldwijd bijvoorbeeld al zo’n 66 miljoen bogs en het merendeel is pas na december 2004 ontstaan) heeft volgens Frank te maken met de volgende trends:

  1. Altijd toegang tot iedereen en alles. Door middel van nieuwe en bestaande technologie (pc, mobiel, pda, ipod) wordt het steeds makkelijker om op ieder moment toegang te krijgen tot informatie en tot personen.
  2. Het ontstaan van allerlei online communities. Door middel van social software is het mogelijk om op internet in contact te komen met mensen met dezelfde interesse. Door de communicatiemogelijkheden van weblogs is het bijvoorbeeld relatief makkelijk wereldwijd discussies aan te gaan met peers, mensen die in dezelfde onderwerpen als jij geinteresseerd zijn en die je in het dagelijkse leven waarschijnlijk niet zou leren kennen.
  3. Voor iedereen een medium, voor alles een bron. Naast kijken, lezen en luisteren wordt het steeds makkelijker om op internet zonder technische kennis zelf te participeren en te creeeren. Voor alles is inmiddels wel een (veelal gratis) bron te vinden: wil je snel een website beginnen dan kan dit met behulp van een weblog, wil je online je foto’s beheren dan kan dit met Flickr, je kunt zelf makkelijk video’s maken en publiceren etc. 
  4. Nieuwe mogelijkheden gaan via internet razendsnel de wereld over.

Presentatie 2: Een introductie in RSS
(Download Presentatie – pdf 400Kb)

Deze presentatie was niet meer en niet minder dan zoals in de titel aangekondigd een introductie in RSS. Jammer dat het onderwerp vanuit een technische invalshoek werd benaderd. Er werd behandeld hoe een rss-feed (xml-bestand) is opgebouwd en er werd kort iets verteld over RSS-readers. Ik had het idee dat de presentatie te makkelijk was voor degenen die al wisten wat RSS is en dat het te beknopt was voor wie hiervan nog nooit heeft gehoord.

Presentatie 3: Aan de slag met weblogs
(Download Presentatie – pdf 215Kb)

Goede presentatie over wat er globaal bij komt kijken als je een weblog wilt beginnen: Voor welke keuzes kom je te staan: gratis versus commercieel; zelf Installeren versus hosten etc. Daarnaast werd laten zien hoe eenvoudig het is om een artikel te posten post in een weblog.

Voor diegenen die nog niet zelf een weblog hebben een leuke en praktische introductie met veel live voorbeelden.

Presentatie 4: RSS brengt nieuws en digitale didactiek dichter bij uw docent
(Download Presentatie – pdf 450Kb)

Ageeth Veenmans vertelt hoe ze bij de HAN gebruik maken van RSS .

RSS wordt gebruikt om didactische ideeen die op de Digitale Didactiek website verschijnen ook te kunnen weergeven op de Hanovatie site. Op deze manier zien de gebruikers van de Hanovatie site wanneer er een nieuw  digitaal idee is verschenen op de digitale didactiek site. Ik vind dit een goed voorbeeld van de meerwaarde van RSS. Ik ben wel enigzins verbaasd dat er op de DD website geen RSS feed te vinden is!

Over een ander voorbeeld dat werd getoond ben ik minder enthousiast.  Ten behoeve van de nieuwsvoorziening op de Hanovatie site (er zijn verschillende nieuwsrubrieken) worden ook externe RSS-feeds ingelezen in hun CMS (ROCKS), bijvoorbeeld de feed van de surf edusite. Vervolgens maakt de redactie van de Hanovatiesite een selectie van "interessante" berichten, die vervolgens van commentaar worden voorzien voordat ze worden "doorgezet" naar de verschillende nieuwsrubrieken op de Hanovatie site. Een soort Rebloggen plus dus. Ik vind dit erg omslachtig.

Het grootste bezwaren die ik hier tegen heb is dat ik (als ik tot de doelgroep van de Hanovatie site zou behoren) veel van de berichten die op deze manier op de site verschijnen al zou kennen. De RSS feed van de Edusite zit natuurlijk in mijn Feedreader. En daarnaast zou het mij veel tijd kosten om de echt interessante berichten tussen alle reblogs te moeten uitvissen omdat ik deze, bij gebrek aan een RSS-feed op de Hanovatiesite, op de site zelf moet gaan bekijken en deze niet via mijn feedreader aangeleverd krijg.

Conclusie: er wordt veel gewerkt met RSS bij de Han, maar qua gebruik slaan ze volgens mij net de plank mis. Er wordt van de lezers verwacht dat deze een website bezoeken om op de hoogte te worden gesteld van nieuws, terwijl het juist de kunst is om ervoor te zorgen het nieuws zo aan te bieden dat dit automatisch de lezers bereikt. Precies het omgekeerde dus!

Presentatie 5: Wiki: kansen en valkuilen voor samenwerking en kennisdeling
(Download Presentatie – pdf )

Ton Zijlstra van het bedrijf Proven Partners houdt een geinspireerd betoog over de (on)mogelijkheden van WIKI’s. Het meest interessante punt vond ik het feit dat Ton momenteel betrokken is bij een project bij de UVA waarin het werken met WIKI’s centraal staat. Ik heb nog mijn vraagtekens bij de inzet van WIKI’s in het Hoger Onderwijs.

Ik ben absoluut overtuigd van het nut van WIKI’s, daar niet van. Ik heb hier zelf ook mee geexperimenteerd binnen de Universiteit Leiden. Het probleem dat ik heb met WIKI’s is het organiseren van draagvlak om binnen een organisatie met een heterogene groep (gemengd enthousiast zal ik het maar noemen, heel reeel dus) met WIKI’s te gaan werken. De grootste bottleneck voor acceptatie is volgens mij het feit dat je voor het opmaken van alle tekst in de WIKI met code’s moet werken. Ik vind dit niet gebruikersvriendelijk en vrees dan ook dat de huidige generatie WIKI’s slechts geschikt zijn voor een kleine groep enthousiastelingen. Zou ik een WIKI tegenkomen met een goede WYSIWYG editor,  dan zou ik een grote voorstander zijn van een WIKI project. Ik ben van mening dat nieuwe technologie valt of staat met het gebruikersgemak (of de meerwaarde moet zo evident zijn dat je het ongemak op de koop toeneemt) … en WIKI’s, tja, deze schieten volgens mij nog ruimschoots tekort op dit gebied.

2 thoughts on “CWIS-NL bijeenkomst: De opmars van de WWW-factor

  1. hahaha … Na de presentaties was er een discussieronde. Al snel ontsond er een vreemd soort vacuum: men wilde wel verder discussieren, maar, ondanks de leuke presentaties, had ik het idee dat er concrete voorbeelden ontbraken om de discussie voort te kunnen zetten. Meer zoiets van: tja en wat nu?

    Op aanraden van Eric Trapman heb ik toen voorgesteld om wat te laten zien van onze pilot. Dus heb ik het podium “bestormd” en heb wat voorbeelden uit onze weblogdirectory laten zien. Ik heb uitgebreid jouw Algoritmiek weblog laten zien als best practice en tevens een aantal andere voorbeelden zoals de Blackboard Knowledgebase. Daarnaast heb ik nog wat verteld over onze Pilot. Een soort minipresentatie dus.

    Er zat iemand in het publiek die vrij negatief was en die op geen mogelijkheid kon of wilde zien (denk eerder het laatste) hoe je deze nieuwe technologie in de praktijk zou kunnen inzetten. Is volgens mij een kwestie van creativiteit.

  2. Je bent ons nog een klein stukje van je verhaal schuldig, Patrick ! Sybilla schreef dit: ” Gelukkig wist Patrick Klaassen de dag toch nog een tot een goed einde te brengen door het podium te bestormen…” Hoe zat dat nou precies?

Leave a Reply