Bb Users Conference 2005 – #3

Type bericht: Verslag / Presentatie;

Vanochtend om 9:30 uur mijn presentatie gehouden: Body, Mind and Soul: The Leiden University Blackboard Quality Model [ppt – iets meer dan 8 MB]. Het was nog even stressen om de presentatie op tijd af te krijgen. Het eerste gedeelte heb ik in het vliegtuig gemaakt, het tweede gedeelte moest ik gisteravond nog even maken. Het was dus best laat geworden en om 07:00 uur moest ik weer uit de veren. … maar ja met de nodige stress en tijdsdruk komen de beste ideeen zullen we maar zeggen.

De presentatie ging gelukkig erg goed. De zaal zat lekker vol, er is niemand weggelopen en er werden veel vragen gesteld; gecombineerd is dit toch een aardige graadmeter. Ik was wat zenuwachtig van te voren. Het was mijn eerste presentatie voor een All American publiek. Daarnaast wist ik niet hoe het onderwerp Kwaliteitsmanagement zou vallen bij dit publiek.

Het onderwerp bleek gelukkig erg goed te vallen. De meeste universiteiten hebben nog een vrij improviserende Blackboardorganisatie. Er is door de groei van het Blackboardgebruik duidelijk behoefte aan een meer gestructureerde en geformaliseerde organisatie, maar in de meeste gevallen mist men hiervoor een model. Ons Quality Model werd dan ook met veel positieve en lovende woorden ontvangen. Na de presentatie werd ik hierover nog regelmatig aangesproken in de wandelgangen en bedankt voor de "interesting presentation".

Er was ook veel interesse in de manier waarop we ons functionele testtraject aan het opzetten zijn (had hier tussen neus en lippen door wat over verteld in het kader van Change Management). Wie weet volgend jaar een vervolgpresentatie …. ?

Ik heb vandaag geen presentaties gevolgd maar heb veel gesprekken gevoerd met de "High Level Blackboard Officials", met leveranciers en met collega’s. Het was leuk om weer met de vele collega’s bij te kletsen die ik sinds Phoenix niet meer had gezien.

Content System
I
k wilde van Blackboard weten hoe zij het Content System verder willen ontwikkelen, als Blackboard Only LCMS of als een open LCMS dat zowel gebruikt kan worden voor het ontsluiten van het daarin opgeslagen materiaal via Blackboard, als bijvoorbeeld via weblogs, websites, andere portfolio systemen, etc. Ik heb hierover gesproken met de directeur van het Content System … maar hier kwam helaas niet veel concreets uit. Dus ik heb met haar afgesproken dat ik haar na mijn terugkomst in Nederland schriftelijk een aantal concrete vragen zal voorleggen.

Blackboard Backpack – offline courses bekijken
Op de informatie markt heb ik gesproken met Agilix, dit is de leverancier van het Blackboard Backpack. Het Backpack bestaat uit een servergedeelte dat op de Blackboard server dient te worden geinstalleerd en uit een client gedeelte dat studenten op hun computer dienen te installeren.
Vervolgens kunnen studenten met de client de volledige structuur en inhoud van hun Blackboard Courses downloaden, zodat ze het lesmateriaal offline kunnen bestuderen en hierbij aantekeningen kunnen maken. Op het moment dat zij weer online gaan controleert het programma of er nieuwe dingen zijn bijgekomen in de online Courses, en is het mogelijk dit nieuwe materiaal te downloaden. Meer informatie hierover kun je vinden op: http://www.agilix.com/www/gobinder.html. Dit product wordt flink aangeprezen door Blackboard. Ik ben benieuwd wat de LSR (Leidse Studentenraad) hier van vindt!

Knowledgebase
Daarnaast heb ik met een leverancier van Knowledgebase software gesproken, dezelfde software die Blackboard voor de Behind the Blackboard knowledgebase gebruikt. Ik heb afgesproken dat ze een online demonstratie geven van hun poduct als ik weer terug ben. Mocht hier ook buiten Leiden interesse voor bestaan laat me dit dan weten (bijvoorbeeld door een commentaar op dit artikel) dan zorg ik voor een uitnodiging om deel te nemen aan de product demonstratie.

Learning Objects
Ik heb een aardige discussie gehad met het bedrijf Learning Objects over hun weblog Buildingblock. Ik heb ze uitgelegd waarom hun buildingblock op dit moment de naam weblog (nog) niet waardig is (zie ook: http://rulbii.leidenuniv.nl/MT/BB/archives/000409.html). We hebben het gehad over de functionaliteit die de Buildingblock op dit moment mist. Ik ben benieuwd wat hiervan blijft hangen en wordt doorgevoerd in een nieuwe versie.

Ik heb daarnaast live kennisgemaakt met de accountmanager met wie ik via de mail al geregels contact heb gehad. Ik heb afspraken gemaakt voor het kunnen uitvoeren van een pilot met hun Search LX Buildingblock.

Seneca
Ik heb met de collega’s van Seneca University gesproken (met de ontwikkelaars van de beroemde Seneca Who is Online Buildingblock). Ze hebben een aantal leuke andere Buildingblocks gemaakt. Onder andere een aangepaste My Courses module, waarin de Courses die je volgt (of hebt gevolgd) op jaar en semester zijn gecategoriseerd. Het overzicht van jouw Courses binnen elk jaar / semester kun je in en uitklappen zodat een veel overzichterlijke Courselijst ontstaat.  

Nieuwe Blackboard Marketing Manager
Om 16:15 uur had ik een gesprek met Jef Matthe en Dave Hayward de nieuwe Director of Marketing voor Europa, het Midden Oosten en Afrika. Dave komt het Blackboard team in Amsterdam versterken.

Dat was het wel zo’n beetje voor vandaag.

5 thoughts on “Bb Users Conference 2005 – #3

 1. Dag Patrick,

  We hebben elkaar al live gesproken in Baltimore dus is het extra leuk om bij thuiskomst jouw weblog te lezen. Heel herkenbaar!

  Je mag mij ook op de lijst zetten voor een demo van de ‘Behind the Blackboard knowledgebase’ software

  We hebben ook uigebreid kennis gemaakt met Dave, vooral buiten de conferentie om. Hij was erg geïnteresseerd in Avans en hoe wij met Blackboard omgaan.

  Veilige terugreis en tot binnenkort 😉

 2. Hoi Patrick, interessant om zo meteen vers van de pers te horen hoe het gegaan is. Klinkt goed. En die presentatie was voor mij ook informatief 🙂

 3. Prachtige presentatie Patrick ! [net even bekeken] Begrijpelijk dat je veel respons kreeg – al die managers kregen een ‘plug & play’ template voor hun eigen club op een dienblad aangeboden… Have fun !

 4. Ha die Patrick,

  Zoals je dus ziet, ben ik er helaas niet bij.
  Ik volgend jaar hopelijk wel mee.

  De presentatie ziet er goed uit, voor iets wat Just in Time gemaakt is. Ik zou zeggen geniet van Amerika en ik zie je over een paar weken weer.

  Groetjes,
  Lennard

 5. Patrick,

  Goed van je te horen. Leuke weblog. Fijn dat je presentatie zo goed gegaan is, dat moet een goed gevoel geven.

  Ik begrijp dat de firma Bb op veel punten niet het achterste van z’n tong laat zien maar dat je alles bij elkaar toch wel weer wat wijzer bent geworden.

  Goede dagen verder.

  Marc

Leave a Reply