Bb Users Conference 2005 – #2

Type bericht: Verslag;

Vandaag begon de conferentie. ‘s ochtends ben ik naar 2 sessies geweest.

Sessie 1
De eerste sessie was georganiseerd door Blackboard en ging over hun betatestprogramma.

De 2 sprekers waren:

 • Ron Dinwiddle, Director van de Blackboard Commerce Suite
 • Jessica Finnefrock, Director van de Blackboard Academinc Suite

Wat opviel was dat er binnen binnen Blackboard volledig anders wordt gebetatest door verschillende afdelingen. Bij de commerce suite gaat het er vrij gecontroleerd en gestructureerd aan toe. Er wordt gewerkt volgens een projectplan en met beschreven testcases.

Bij de Academic Suite gaat het anders. Hier wordt een nieuwe versie van Blackboard door de deelnemende universiteiten gewoon in productie genomen. Vervolgens worden de deelnemende instellingen geacht alle fouten die ze tegenkomen door te geven aan Blackboard. Het is niet bekend hoe snel deze fouten worden gerepareerd door Blackboard. Vaak betekent dit in de praktijk dat er veel werk in het zelf oplossen van bugs gaat zitten omdat er in de productieomgeving wordt gewerkt en de betaversie van Blackboard daardoor in de live onderwijssituatie wordt getest.

Blackboard vraagt betatesters om de betaversie vooral in de drukste periodes van het jaar in te zetten. Er werd hier erg luchtig over gedaan … staat niet in verhouding tot de andere presentaties van Blackboard waar de nadruk wordt gelegd op het mission critical karakter van hun product.

Wat ik erg sneu vond is dat Blackboard drie instellingen die deel hebben genomen aan het betatestprogramma had gevraagd wat te vertellen over hun ervaringen. Maar doordat de presentatie van Blackboard uitliep was hier nauwelijks tijd voor. Ik zou mij aardig geschoffeerd hebben gevoeld.

Sessie 2
De volgende sessie ging over de inzet van het Blackboard Content System en E-portfolio binnen Seton Hall University. Ze hebben een uitbreiding op het Content System ontwikkeld waarmee studenten een op competenties gebaseerd portfolio kunnen aanmaken.

Keynote
Vanmiddag was de Keynote van Matthew Pittinsky. Het thema was E-learning 2.0. Volgens Matthew gaat het hierbij voornamelijk om openheid. Openheid van systemen, openheid van content en openheid van kennis.

matthew1.jpg 

 

Bij openheid van systemen gaat het volgens Matthew niet per definitie om Open Source. Sakai werd meerdere malen genoemd. Maar het gaat om het kunnen aanpassen van een systeem aan de eigen behoefte. Een systeem is open als dit mogelijk is.

Bij openheid van content gaat het voornamelijk om de mogelijkheid content beschikbaar te stellen aan en te delen met grotere groepen gebruikers. Een voorbeeld hiervan is de Buildingblock die Blackboard zojuist op de markt heeft gebracht waarmee naar content in Merlot kan worden gezocht en deze content vervolgens met een paar klikken aan een Blackboard Course kan worden toegevoegd.

Bij openheid van kennis gaat het voornamelijk om de opkomst van gebruikersgroepen waar het helpen van elkaar centraal staat.

matthew1.jpg 

Nieuwe functionaliteit
Aan het eind van de Keynote werd er nog kort en vluchtig ingegaan op nieuwe functionaliteit in Blackboard 7.x

 • Instant Messaging
  Er wordt gewerkt aan een instant messenger waarmee Blackboard gebruikers makkelijk kunnen chatten met andere gebruikers die online zijn. Tevens ondersteunt de messenger MSN.
 • Vernieuwd Discussion Board
  Geen idee wat hier allemaal word vernieuwd. Werd niet echt op ingegaan.
 • Aangepaste admin rollen
  Het wordt mogelijk om admin rollen op maat te maken. Wat dit concreet inhoudt werd niet verteld.
 • Backpack
  Mogelijkheid om Blackboard Courses offline te bekijken en te bewerken en vervolgens te synchroniseren met de online versie.

Tijdens de aankondiging van nieuwe functionaliteit merk je duidelijk het cultuurverschil tussen Europeanen en Amerikanen. Vrijwel ieder aangekondigde nieuwe functionaliteit werd met veel aplaus ontvangen terwijl er eigenlijk niets werd verteld of losgelaten door Blackboard. Hopelijk kom ik morgen meer te weten op de informatiemarkt.

Sinds Blackboard een beursgenoteerd bedrijf is mag er geen gedetailleerde forwardlooking statements worden gedaan. En statements die worden gedaan moeten met een korreltje zout worden genomen:

statement.jpg 

One thought on “Bb Users Conference 2005 – #2

Leave a Reply